Desfacerea casatoriei incheiate in strainatate

Desfacerea casatoriei incheiate in strainatate în instanțele Republicii Moldova.

Cum să divorțezi în Republica Moldova dacă căsătoria a fost încheiată în străinătate.

Procesul de desfacere a căsătoriei poate părea complicat atunci când sunt implicate mai multe jurisdicții. Este în cazul cetățenilor Republicii Moldova căsătoriți cu cetățeni străini, căsătoria fiind încheiată în țară, sau a celor care au încheiat căsătoria în străinătate. În acest articol, explicăm cum se poate obține divorțul în instanțele din Republica Moldova, ce acte sunt necesare și care sunt pașii de urmat pentru a finaliza procesul legal cât mai rapid și eficient.

Când este posibilă desfacerea căsătoriei încheiată în străinătate în instanțele din Republica Moldova?

Divorțul în instanțele moldovenești este posibil dacă căsătoria a fost încheiată în străinătate, dar unul sau ambii soți sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

Pașii de urmat pentru desfacerea căsătoriei încheiate în străinătate
Transcrierea actului de căsătorie

Primul pas este să înregistrați căsătoria încheiată în străinătate în registrele de stare civilă din Republica Moldova. Transcrierea se face la subdiviziunile Agenției Servicii Publice (ASP). Detaliile le găsiți mai jos.

Depunerea cererii de divorț a căsătoriei încheiate în străinătate

Cererea se depune la instanța de judecată competentă de la domiciliul pârâtului sau, în anumite situații, de la domiciliul reclamantului. Aceasta trebuie să conțină: datele personale ale soților, motivele divorțului, informații privind eventualii copii minori.

Actele necesare la depunerea cererii de divorț a căsătoriei încheiate în străinătate:

Certificatul de căsătorie transcris în Republica Moldova;

Copii ale actelor de identitate ale soților;

Certificate de naștere ale copiilor minori (dacă este cazul);

Dovada de achitare a taxei de stat și a taxei de timbru.

Desfacerea casatoriei incheiate
Care este competența instanțelor de judecată din Republica Moldova de a examina cererile de divorț cu elemente de străinătate?

Conform art. 460 alin. (1) lit. h) Cod de procedură civilă a Republicii Moldova, instanţele judecătoreşti ale Republicii Moldova sînt competente să judece şi cauze cu element de extraneitate dacă reclamantul în procesul de desfacere a căsătoriei are domiciliu în Republica Moldova sau cel puţin unul dintre soţi este cetăţean al Republicii Moldova.

Este necesară transcrierea certificatului de căsătorie eliberat de autoritățile altor state?

În cazul în care căsătoria este încheiată în străinătate este necesară transcrierea actului de stare civilă.

Ce este transcrierea actelor de stare civilă?

Transcrierea constă în recunoașterea actelor de stare civilă întocmite de autoritățile străine și înscrierea acestora în registrele de stare civilă ale Republicii Moldova.

Atenție! Cetăţeanul Republicii Moldova este obligat să declare transcrierea actului de stare civilă, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului ori a copiei sau a extrasului de pe actul de stare civilă respectiv.

Procedura de transcriere a actelor de stare civilă în Republica Moldova este reglementată de Legea nr. 100-XV din 26 aprilie 2001 privind actele de stare civilă.

Cine este obligat să solicite transcrierea?

Cetățenii Republicii Moldova care au obținut acte de stare civilă (ex.: certificate de naștere, căsătorie sau deces) emise de autorități străine.

Transcrierea este obligatorie pentru actele întocmite după data de 17 august 2001. Actele emise înainte de această dată pot fi transcrise la cererea persoanelor interesate.

Care sunt documentele necesare pentru transcriere?
  • Originalul actului de stare civilă emis de autoritățile străine
  • Apostila sau supralegalizarea actului (cu excepțiile pe care le menționăm mai jos).
  • Traducerea în limba română – realizată de un traducător autorizat și legalizată
  • Copiile actelor de identitate ale solicitantului
Este necesară apostila?

Documentul emis în străinătate necesită supralegalizare sau apostilare (pentru țările care fac parte la Convenția de la Haga din 1961 cu privire la suprimarea cerinței supra legalizării actelor oficiale străine) şi traducere, dacă nu este stabilit altfel prin tratat la care Republica Moldova este parte.

Pe teritoriul Republicii Moldova produc efecte juridice fără a fi nevoie de supralegalizare/apostilare:
  • extrasele multilingve de pe actele de naștere, căsătorie și deces emise în temeiul Convenţiei Comisiei Internaţionale de Stare Civilă nr. 20 din 08.09.1976, Viena, privind eliberarea extraselor multilingve de pe actele de stare civilă de către organele competente ale următoarelor state străine: Germania, Austria, Belgia, Spania, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Elveţia, Turcia, Slovenia, Croaţia, Macedonia, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Polonia, Muntenegru, Moldova, Lituania, Estonia, România, Bulgaria, Capul Verde.
  • documentele statelor membre ale Comunității Statelor Independente și ale statelor cu care Republica Moldova are încheiate tratate bilaterale: Letonia, Lituania, România, Republica Cehă, Republica Slovacă, Republica Ungaria. 
În procesul transcrierii se copiază cu exactitate datele din actul de stare civilă emis în străinătate.

Dacă datele personale ale cetăţenilor Republicii Moldova înscrise în documentele străine contravin datelor din actele de stare civilă aflate în păstrare în fondul arhivistic al registrelor actelor de stare civilă deţinut în cadrul subdiviziunile ASP (în special sub aspectul numelui dobândit prin acte de stare civilă), actele de stare civilă transcrise se supun modificării.

În cadrul procesului de transcriere, datele din actul de stare civilă emis în străinătate sunt reproduse cu exactitate. Dacă datele personale ale cetățenilor Republicii Moldova, înscrise în documentele străine, diferă de cele din actele de stare civilă păstrate în fondul arhivistic al registrelor actelor de stare civilă ale Republicii, actele de stare civilă transcrise vor fi supuse modificărilor necesare.

Procedura de transcriere a actului de căsătorie pe numele cetăţeanului Republicii Moldova se realizează la cererea personală a titularului ori a unei persoane împuternicite de către acesta prin procură autentificată notarial. 

Desfacerea casatoriei incheiate in strainatate – Aspecte importante de reținut

Dacă divorțul a fost pronunțat deja în străinătate, este necesară recunoașterea hotărârii judecătorești străine de către instanțele din Republica Moldova.

În cazul în care există copii minori, instanța va pune pe primul loc interesul superior al copilului.

Divorțul în Republica Moldova pentru o căsătorie încheiată în străinătate poate fi un proces legal complex, dar cu pașii corecți și sprijin juridic adecvat, acesta poate fi finalizat eficient.

Pentru consultanță personalizată ne puteți contacta prin telefon (WhatsApp, Viber, Telegram) sau email.

Detalii referitoare la procedura de desfacere a căsătoriei încheiate în Republica Moldova găsiți aici.