Avocat Divorț Republica Moldova – Desfacerea căsătoriei

Avocat Divorț – Desfacerea căsătoriei

Normele referitoare la divorț (desfacerea căsătoriei) sunt incluse în Codul Familiei, care prevede trei modalidăți de desfacere a căsătoriei:

  1. de către organul de stare civilă;
  2. pe cale judecătorească;
  3. de către notar.
Pentru consultație vă puteți programa on-line aici sau puteți apela la nr. 068093939.

Desfacerea căsătoriei la organul de stare civilă

Divorțul poate fi realizat la organul de stare civilă dacă sunt întrunite urmtoarele condiții:

  • există acordul comun al soţilor
  • între soți nu există neînţelegeri referitoare la partajul proprietăţii comune în devălmăşie, referitoare la întreţinerea, educaţia şi domiciliul copiilor minori comuni sau la întreţinerea unuia dintre soţi

În cazul apariţiei litigiilor între soţi cu privire la copii, la partaj sau la întreţinerea unuia dintre soţi, desfacerea căsătoriei se face pe cale judecătorească.

Desfacerea căsătoriei de către instanţa judecătorească

Divorțul este realizat pe cale judecătorească în cazul în care:

  • soţii au copii minori comuni şi nu au ajuns la un acord privind întreţinerea, educaţia şi domiciliul acestora
  • lipsește acordul la divorţ al unuia dintre soţi   
  • unul dintre soți, deși este de acord cu divorțul, refuză să se prezinte la organul de stare civilă pentru soluţionarea problemei

Instanţa judecătorească va desface căsătoria dacă va constata că convieţuirea soţilor şi păstrarea familiei în continuare sînt imposibile.

Dacă, în procesul examinării cererii de desfacere a căsătoriei, unul dintre soţi nu-şi dă acordul la divorţ, instanţa judecătorească va amîna examinarea cauzei, stabilind un termen de împăcare de la o lună la 6 luni, cu excepţia cauzelor de divorţ pornite pe motivul violenţei în familie confirmate prin probe. În cazul în care măsurile de împăcare nu au dat efecte şi soţii continuă să insiste asupra divorţului, instanţa judecătorească va satisface cererea respectivă.

La desfacerea căsătoriei, soţii pot prezenta instanţei judecătoreşti un acord privind împărţirea bunurilor lor proprietate în devălmăşie şi plata pensiei de întreţinere a copiilor şi a unuia dintre soţi, indicînd mărimea acesteia, precum şi privind determinarea părintelui împreună cu care vor locui copiii minori comuni.

În cazul lipsei unui acord între soţi, instanţa judecătorească este obligată să:
  • împartă, la cererea soţilor (a unuia dintre ei), bunurile lor proprietate în devălmăşie;
  • determine care dintre părinţi va plăti pensia de întreţinere a copiilor minori şi mărimea acesteia;
  • stabilească, la cererea soţului care are dreptul la pensia de întreţinere de la celălalt soţ, mărimea şi modul de plată a acestei pensii;
  • stabilească cu cine dintre părinţi vor locui copiii minori după divorţ.

Alte litigii, cu excepţia acţiunii de contestare a paternităţii la cererea soţului, nu pot fi soluţionate în procesul de desfacere a căsătoriei.

Dacă, la împărţirea bunurilor proprietate în devălmăşie a soţilor, vor fi atinse interesele persoanelor terţe, instanţa judecătorească va dispune examinarea cererii respective într-un proces aparte.

Momentul încetării căsătoriei

Căsătoria încetează:

  • în cazul desfacerii căsătoriei la organul stare civilă sau la notar, din ziua înregistrării divorţului
  • în cazul desfacerii căsătoriei pe cale judecătorească, din ziua cînd hotărîrea instanţei judecătoreşti a rămas definitivă

Instanţa judecătorească este obligată să transmită, în termen de 3 zile de la data cînd hotărîrea privind desfacerea căsătoriei a rămas definitivă, o copie a acesteia organul stare civilă din raza ei teritorială.

Desfacerea căsătoriei la notar

În conformitate cu Legea Nr. 246 din 15.11.2018 privind procedura notarială, cererea de desfacere a căsătoriei prin acordul soţilor poate fi depusă la oricare notar în baza acordului soţilor și în prezența ambilor soți sau în prezența unuia dintre soți dacă anterior notarului i-a fost comunicat acordul autentic al celuilalt soț de desfacere a căsătoriei şi de examinare a cererii în absenţa sa.

La cererea de desfacere a căsătoriei se anexează copiile certificatelor de naştere ale soţilor şi ale copiilor minori existenți, copiile actelor de identitate ale soților, certificatul de căsătorie emis de autorităţile competente ale Republicii Moldova în original şi o copie legalizată a acestuia.

Notarul acordă soţilor, potrivit prevederilor Codului familiei, un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de desfacere a căsătoriei. Termenul pentru retragerea cererii de desfacere a căsătoriei poate fi prelungit cu acordul soților cu maximum 30 de zile.

Încheierea de desfacere a căsătoriei

La expirarea termenului de 30 de zile, dacă soţii și-au exprimat consimţămîntul liber şi neviciat şi sînt îndeplinite, cumulativ, şi celelalte condiţii legale prevăzute de Codul familiei pentru desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, notarul emite încheierea de desfacere a căsătoriei prin acordul soţilor, în care consemnează data desfacerii căsătoriei, numele de familie pe care foştii soţi le vor purta după divorţ și, după caz, mențiunile privind acordul parental referitor la plata pensiei de întreținere a copiilor minori, stabilirea domiciliului minorilor, modalitatea de partajare a bunurilor comune, plata pensiei de întreţinere a soţului/soției.

Încheierea de desfacere a căsătoriei se emite în 5 exemplare și produce efectul juridic al unui act de stare civilă de desfacere a căsătoriei (divorț).

În termen de 3 zile de la data emiterii încheierii de desfacere a căsătoriei prin acordul soților, notarul transmite organului de stare civilă teritorial, pentru efectuarea înregistrării actului de stare civilă, împreună cu dovada achitării taxei de stat pentru înregistrarea actelor de stare civilă, două originale ale încheierii și originalul certificatului de căsătorie. Cîte un original al încheierii se eliberează părților și un original al încheierii se reține de notar în arhiva sa.

Respingerea cererii de desfacere a căsătoriei de către notar

Notarul emite o încheiere de respingere a cererii de desfacere a căsătoriei:

  • în situaţiile în care nu sînt îndeplinite, cumulativ, condiţiile legale prevăzute de Codul familiei pentru desfacerea căsătoriei prin acordul soților;
  • unul dintre soţi nu îşi poate exprima consimţămîntul liber şi neviciat;
  • soţii refuză sa dea declaraţiile prevăzute de lege;
  • cererea nu este semnată de ambii soţi în prezența notarului, dacă anterior notarului nu i-a fost comunicat acordul autentic al celuilalt soț de desfacere a căsătoriei şi de examinare a cererii în absenţa sa, iar soțul prezent insistă să fie înregistrată cererea;
  • soţii nu prezintă, la depunerea cererii, actele necesare;
  • în cazul în care există copii minori sau concepuți și, la expirarea termenului de 30 de zile, unul dintre soţi nu se prezintă în fața notarului, nu-și exprimă consimțămîntul pentru desfacerea căsătoriei sau soții refuză de a încheia acordul referitor la plata pensiei de întreţinere și la stabilirea domiciliului copiilor minori, sau acordul încheiat contravine intereselor minorilor;
  • cel puțin unul dintre soţi nu s-a prezentat în faţa notarului la expirarea termenului prevăzut de 30 de zile;
  • cererea a rămas fără obiect întrucît căsătoria dintre soţi a fost desfăcută, fie de către o altă autoritate competentă, fie încetată din cauza decesului unuia dintre soţi;
  • dacă soţii se împacă şi unul dintre soți îşi retrage cererea de desfacere a căsătoriei.

În cazul respingerii cererii de desfacere a căsătoriei, notarul emite o încheiere de respingere în 3 exemplare, dintre care unul se păstrează în arhiva notarului, iar celelalte se transmit fiecăruia dintre soți. La respingerea cererii de desfacere a căsătoriei, originalul certificatului de căsătorie se restituie persoanei care l-a depus la notar.

avocat divorț

Întrebări frecvente avocat divorț

Când se eliberează certificatul de divorţ?

În cazul desfacerii căsătoriei de către organul de stare civilă, desfacerea căsătoriei şi eliberarea certificatului de divorţ au loc după expirarea termenului de o lună din ziua depunerii cererii de divorţ.

Dacă problema divorţului a fost soluţionată pe cale judecătorească, acesta urmează a fi înregistrat în modul prevăzut pentru înregistrarea de stat a actelor de stare civilă. În acest caz, pentru eliberarea certificatului de divorț este necesar să vă adresați organului de stare civilă, prezentând hotărârea judecătorească privind divorțul.

Soţii nu au dreptul să încheie o nouă căsătorie pînă la obţinerea certificatului de divorţ de la organul stare civilă în a cărui rază teritorială se află domiciliul acestora.

Care este locul de desfacere a căsătoriei?

Căsătoria este desfăcută la organul de stare civilă în a cărui rază teritorială se află domiciliul unuia dintre soţi. 

În cazul desfacerii căsătoriei de către instanța de judecată, reclamantul poate intenta acțiunea în oricare din sediile instanței în a cărei rază teritorială se află domiciliul pîrîtului.

Acţiunea de desfacere a căsătoriei poate fi intentată şi în oricare dintre sediile instanțeide la domiciliul reclamantului dacă în grija lui se află copii minori sau dacă deplasarea lui la instanţa de la domiciliul pîrîtului întîmpină dificultăţi întemeiate.

Dacă unul dintre soţi este declarat, în modul stabilit, dispărutfără veste, este supus unei măsuri de ocrotire judiciare (ocrotire provizorie, curatelă sau tutelă) ori este condamnat la privaţiune de libertate, acţiunea de divorţ poate fi intentată şi în oricare dintre sediile instanțeide la domiciliul reclamantului.

Căsătoria poate fi desfăcută la organul stare civilă la cererea unuia dintre soți?

La cererea unuia dintre soţi, căsătoria poate fi desfăcută la organul stare civilă dacă celălalt soţ:

1. a fost declarat dispărut;

2. este supus unei măsuri de ocrotire judiciare;

3. a fost condamnat la privaţiune de libertate pe un termen mai mare de 3 ani.

Ce se întâmplă dacă litigiile apar după desfacerea căsătoriei de către organul stare civilă?

În cazul în care după desfacerea căsătoriei de către organul stare civilă, între soţi apar litigii referitoare la partaj, la întreţinerea, educaţia şi domiciliul copiilor minori comuni sau la întreţinerea unuia dintre soţi, acestea se vor soluţiona pe cale judecătorească.

Este necesar să mă prezint la judecată?

Nu. Prezența nu este obligatorie, veniți doar dacă doriți, în rest se prezintă avocatul în locul Dvs.

De care acte am nevoie pentru a divorța?

La avocat trebuie să prezentați:

1. Buletinul Dvs. de identitate

2. Certificatul de căsătorie în original (posibil și duplicat, în caz că originalul este pierdut sau se află la celălalt soț. Copiile xerox nu sunt suficiente)

3. Dacă aveți copii minori comuni, copie de pe certificatul de naștere

Cât timp durează un proces de divorț?

Data ședinței o stabilește instanța de judecată. De asemenea, durata procesului depinde și de comportamentul celuilalt soț. Ceea ce putem promite este că o să depunem cererea în decurs de 2 zile lucrătoare din data în care prezentați actele necesare și o să înterprindem toate acțiunile necesare pentru a asigura celeritatea procesului.

Ce se întîmplă dacă soțul/soția nu se prezintă la ședința de judecată?

În cazul în care există dovada că a recepționat citația, procesul se petrece în lipsa soțului/soției. Dacă citația nu a fost recepționată, instanța dispune citarea publică, înainte de a examina cererea de divorț, de asemenea în lipsa soțului/soției. Dacă soțul/soția este de acord cu divorțul, dar nu se poate prezenta (de exemplu se află peste hotare), este binevenită o cerere de examinare în lipsă (avocatul va prezenta modelul cererii).

Costuri avocat divorț

Cât costă serviciile avocatului la divorț (onorariu avocat divorț)?

Onorariul avocatului și termenul de plată se stabilește de comun acord cu clientul în dependență de circumstanțele cauzei (cum ar fi instanța de judecată competentă, alte circumstanțe obiective).

Detalii despre onorarii găsiți aici.

Care este mărimea taxei de stat la divorț?

Taxa de stat pentru cererile de chemare în judecată privind desfacerea căsătoriei este în mărime de 500 de lei. Totodată, la depunerea cererii de chemare în judecată trebuie achitată taxa de timbru în mărime de 200 lei. Pentru înregistrarea desfacerii căsătoriei și eliberarea certificatului de divorț la ASP veți achita suplimentar 300 lei.   

Înainte de a divorța asigurați-vă că ați epuizat toate metodele de împăcare. Nu întreprinde-ți careva pași pentru a divorța în momente tensionate, așteptați câteva zile și reviniți la decizie, poate că nu va mai fi actuală.