Partajul bunurilor comune – modalități, consecutivitate

Partajul bunurilor

Conform art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului, orice persoană fizică sau juridică are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru cauză de utilitate publică şi în condițiile prevăzute de lege şi de principiile generale ale dreptului internațional.

Partajul este o procedură prin care încetează proprietatea comună asupra bunurilor (mobile sau imobile) care aparțin mai multor persoane (foști sau actuali soți, moștenitori, persoane care au cumpărat în comun, sau au devenit coproprietari în alte circumstanțe). Mai simplu spus, partajul este împărțirea bunurilor comune între coproprietari.

Modalitățile proprietății comune

Proprietatea comună poate fi:
  • pe cote-părți – cazul în care cota fiecărui proprietar este delimitată (este stabilită mărimea ei exactă – poate fi de ex. 1/2, 1/3, 1/5, 3/5 etc.);
  • în devălmășie – cazul în care cotele-părți nu sunt delimitate (coproprietarii nu cunosc care este mărimea cotei care le aparține).

Încetarea proprietății comune pe cote-părți prin partaj poate fi cerută/făcută oricând dacă legea, contractul sau hotărârea judecătorească nu prevede altfel, prin:

  • contract de partaj între coproprietari;
  • hotărâre judecătorească prin introducerea unei acțiuni de partaj de către oricare dintre coproprietari.

Felurile partajului bunului proprietate comună

Partajul bunului proprietate comună pe cote-părți se face în natură, proporţional cotei-părți a fiecărui coproprietar, respectând următoarea consecutivitate:

1. Partajul în natură – o parte din bun revine fiecărui coproprietar. Se aplică doar în cazul în care bunul proprietate comună pe cote-părți este divizibil și este comod partajabil. Conform practicii judiciare, de regulă, apartamentul nu poate fi divizat în natură (uneori instanța acceptă acest fapt fără numirea unei expertize). În alte cazuri, va fi necesară o expertiză care să constate dacă partajul în natură este posibil și după caz care sunt variantele de partaj, urmând ca instanța să atribuie fiecărui dintre coproprietari o parte partajabilă din bun.

2. Atribuirea întregului bun, în schimbul unei sulte (o sumă de bani), în favoarea unui coproprietar sau în favoarea mai multor coproprietari, la cererea lor comună. În cazul mai multor cereri de atribuire care se contrazic reciproc, la atribuirea bunului către un coproprietar se iau în considerare necesitățile și interesele speciale ale fiecărui coproprietar, dorința titularilor cotelor-părți care formează majoritatea din toate cotele-părți și acordurile anterioare.

3. Vânzarea bunului în modul stabilit de coproprietari ori, în caz de neînțelegere, la licitație și distribuirea prețului către coproprietari proporţional cotei-părți a fiecăruia dintre ei, dacă niciunul dintre coproprietari nu a cerut atribuirea întregului bun sau dacă această cerere nu poate fi satisfăcută.

În cazul în care unui dintre coproprietari îi este atribuită o parte reală (lot de atribuire) mai mare decât cota sa parte, celorlalți coproprietari li se atribuie o sultă.

Partajul bunului proprietate comună în devălmășie între coproprietarii devălmași

Partajul bunului proprietate comună în devălmășie între coproprietarii devălmași se va face proporţional aportului fiecăruiafiecăruia la dobândirea bunului. Până la proba contrară, aportul coproprietarilor devălmaşi este prezumat a fi egal. Respectiv în acțiunile privind partajarea proprietății comune în devălmășie se va solicita și stabilirea cotei părți (după caz reclamantul sau pârâtul vor prezenta proba contară prezumției egalității).

Partajul bunurilor comune între soți / Partajul averii în cazul divorțului

Bunurile dobândite de soți în timpul căsătoriei sânt proprietatea lor comună în devălmăşie dacă, în conformitate cu legea sau contractul încheiat între ei, nu este stabilit un alt regim juridic pentru aceste bunuri.

Orice bun dobândit de soți în timpul căsătoriei se prezumă proprietate comună în devălmăşie până la proba contrară.

Sânt proprietate în devălmăşie bunurile procurate din contul:
  • veniturilor obținute de fiecare dintre soți din activitatea de muncă, activitatea de întreprinzător, activitatea intelectuală;
  • premiilor, indemnizațiilor și altor plăți, cu excepția celor care au un caracter de compensare (ajutor material, despăgubire pentru vătămarea sănătății etc.);
  • altor mijloace comune.

Întrebări frecvente privind partajul bunurilor

Legislație pertinentă
  1. Codul Civil al Republicii Moldova, nr. 1107 din 06.06.2002
  2. Codul Familiei al Republicii Moldova, nr. 1316 din 26.10.2000
  3. Codul de Procedură Civilă a Republicii Moldova, nr. 225 din 30.05.2003
  4. Legea taxei de stat, nr. 1216 din 03.12.1992
  5. Hotărârea Guvernului pentru aprobarea tarifelor la serviciile de expertiză judiciară și extrajudiciară, nr. 194 din 24.03.2017
  6. Hotărârea Plenului Curții Supreme de Justiție cu privire la aplicarea unor dispoziții ale Codului civil și ale altor acte normative referitoare la dreptul de proprietate privată asupra imobilelor, inclusiv asupra construcțiilor anexe, nr. 2 din 27.03.2006
Partajul

Exemple din jurisprudență privind Partajul

Partajul – Exemplu Nr. 1

Se determină cotele-părți ideale ale reclamantului A.N. și pârâților B.M., F.U. și O.K., din apartamentul nr. 82 situat în mun. Chișinău, str. Piața Unirii 9, nr. cadastral *********, după cum urmează:

– 1/4 cotă-parte ideală reclamantei A.N.;

– 1/4 cotă-parte ideală pârâtului B.M.;

– 1/4 cotă-parte ideală pârâtului F.U.;

– 1/4 cotă-parte ideală pârâtului O.K.

Se încetează proprietatea comună pe cote-părți asupra bunului imobil, apartamentul nr. 82 situat în mun. Chișinău, str. Piața Unirii 9, nr. cadastral *********, prin atribuirea întregului bun în proprietatea reclamantului A.N., cu achitarea sultei în mărime de 456000 lei în favoarea pârâtului B.M., cu achitarea sultei în mărime de 456000 lei în favoarea pârâtului F.U. și cu achitarea sultei în mărime de 456000 lei, în favoarea pârâtului O.K., proporțional cotelor-părți deținute.

Partajul –  Exemplu Nr. 2

Se partajează bunurile imobile și mobile, proprietate comună în devălmăşie a lui R.B. și S.B., după cum urmează:

Se atribuie în proprietatea lui R.B., bunul imobil amplasat în mun. Chișinău, str. Mircea cel Bătrân, nr. cadastral *****, cu valoarea estimată de 876000 lei.

Se atribuie în proprietatea lui S.B., bunul imobil amplasat în mun. Chișinău, str. Igor Vieru, nr. cadastral *****, cu valoarea estimată de 700000 lei.

Se încasează de la R.B., în beneficiul lui S.B., jumătate din diferența de preț dintre apartamentele atribuite, în mărime de 88000 lei.

Partajul – Exemplu Nr. 3

Se încetează dreptul de proprietate comună în devălmășie ce aparține L.C. și O.N., prin partajarea bunurilor, cu determinarea a câte 1/2 cotă parte ideală din dreptul de proprietate după L.C. și O.N. asupra:

– bunului imobil cu număr cadastral *****, cu suprafața de 89 m2, situat în str. Trăian 87, mun. Chișinău, și

– bunului mobil, mijlocul de transport de model Opel Astra, cu număr de înmatriculare *****.

Se atribuie în proprietate exclusivă a lui O.N. bunul imobil cu număr cadastral *****, cu suprafața de 89 m2, situat în str. Trăian 87, mun. Chișinău și bunul mobil, mijlocul de transport de model Opel Astra, cu număr de înmatriculare *****.

Se încasează din contul lui O.N. în beneficiul lui L.C. suma de 658900 lei cu titlu de sultă pentru 1/2 cotă-parte din bunul imobil cu număr cadastral *****, cu suprafața de 89 m2, situat în str. Trăian 87, mun. Chișinău și suma de 27800 lei cu titlu de sultă pentru 1/2 cotă-parte din bunul mobil, mijlocul de transport de model Opel Astra, cu număr de înmatriculare *****.

Partajul – Exemplu Nr. 4

Se partajează proprietatea comună în devălmășie a foștilor soți P.R. și P.T., în privința bunurilor imobile: apartamentul nr. *****, cu nr. cadastral *****și terenul pentru construcții situat în mun. Chișinău, cu nr. cadastral *****, câte ½ cotă-parte ideală pentru fiecare.

Se încetează dreptul de proprietate comună pe cote-părți prin atribuirea în proprietate exclusivă lui P.T. a bunului imobil – apartamentul nr. *****, cu nr. cadastral *****.

Se încasează de la P.T. în beneficiul lui P.R. sulta în mărime de 436788 lei.

Se încetează dreptul de proprietate comună pe cote-părți prin atribuirea în proprietate exclusivă lui P.R. a bunului imobil – terenul pentru construcții situat în mun. Chișinău, cu nr. cadastral *****.

Se încasează de la P.R. în beneficiul lui P.T. sulta în mărime de 34561 lei.

Partajul – Exemplu Nr. 5

A admite parțial acţiunea la cererea de chemare în judecată depusă de T.G. către T.N. privind partajul averii comune în devălmășie.

A partaja mijloacele financiare deținute în conturile bancare a pârâtului T.G. cu atribuirea a sumelor deținute în conturi la data executării hotărârii câte ½ lui T.G. și T.N..

A recunoaște ca fiind proprietate comună în devălmășie a lui T.G. și T.N. terenul cu nr cadastral ***** din mun. Chișinău com. Băcioi.

A determina cotele părți în proprietatea comună asupra terenului cu nr. cadastral *****din mun. Chișinău com. Băcioi și asupra construcției neînregistrate situate pe teren câte ½ cotă parte pentru T.G. și T.N..

A înceta proprietatea comună pe cote părți asupra terenului cu nr. cadastral *****din mun. Chișinău com. Băcioi și asupra construcției neînregistrate situate pe teren cu atribuirea întregului bun în proprietatea lui T.G.

A încasa de la T.G. în beneficiul lui T.N. sulta pentru cota parte din terenul cu nr. cadastral *****din mun. Chișinău com. Băcioi și asupra construcției neînregistrate situate pe teren în mărime de 1234587 lei.

A determina cotele părți în proprietatea comună asupra terenului cu nr. cadastral ***** din

mun. Chișinău com. Budești câte ½ cotă parte pentru T.G. și T.N..

A înceta proprietatea comună pe cote părți asupra terenului cu nr. cadastral *****din mun. Chișinău com. Budești cu atribuirea întregului bun în proprietatea lui T.G..

A încasa de la T.G. în beneficiul lui T.N. sulta pentru cota parte din terenul cu nr. cadastral ***** din mun. Chișinău com. Budești în mărime de 143597 lei.

A determina cotele părți în proprietatea comună asupra automobilului de marca Citroen Picasso n. î. *****  câte ½ cotă parte pentru T.G. și T.N..

A înceta proprietatea comună pe cote părți asupra automobilului de marca Citroen Picasso n. î. *****  cu atribuirea întregului bun în proprietatea lui T.G..

A încasa de la T.G. în beneficiul lui T.N. sulta pentru automobilul de marca Citroen Picasso n. î. *****  în mărime de 135000 lei.

Partajul – Exemplu Nr. 5

Se partajează bunul proprietate comună în devălmășie a soților, prin atribuirea H.I., cota parte de 1.0 (unu întreg) din apartamentul nr. 75 situat în mun. Chișinău, str. Ion Creangă, în schimbul sultei de 620000 lei, ce urmează fi achitată în beneficiul lui H.A..